Grues passant per la Garrotxa tardor 2021

Les grues són una espècie d’au, que migra durant la tardor i la primavera. És la espècie de grua més extensament distribuïda del món. Es troba des del nord i oest d’Europa, fins al est d’Europa, Rússia, Mongòlia i Nord est de Xina. (EBBA2).

Font: google

La majoria de la població Europea nia prop del mar Bàltic, entre Noruega i Finlàndia, on es concentra uns 2/3 de la població de Grua europea d’Europa, durant l’època de cria (EBBA2).

Mapa de probabilitat d’aparició. (EBBA2).

La grua europea ha sofert considerables baixes del segle 17 al 19, a causa de la pèrdua d’habitats d’aiguamolls i de la caça.

Grues passant per sobre la Vall d’en Bas, la Garrotxa.

La grua europea, que és la que veiem a Catalunya migrant, passa l’època càlida al nord d’Europa, i és on cria; i la época freda, l’hivern, al sud d’Europa.

Sol migrar en grups grans de més de 100 individus. A les que jo he pogut veure, n’hi anaven prop de 120 grues.

Com a dada curiosa, una grua pot arribar a viure més de 20 anys.

Les tornarem a veure passar possiblement la primavera vinent, quan ja estiguin en fase de migració pre-nupcial. Potser no seran les mateixes, perquè no seguiran la mateixa ruta de tornada, però algun estol o altre passarà. I si hi ha sort d’estar a fora, com ha set el cas d’avui, les podrem contemplar.

No és meva, però ja m’agradaria. Del Bird photographer of the year, encara que aquestes són al Japó.

Que passeu un hivern molt bo grues!!